V Prešovskom kraji bolo o 116 dopravných nehôd viac ako pred rokom

26.05.2004 Celý región

Za prvé štyri mesiace tohto roka zaznamenali v Prešovskom kraji 2194 dopravných nehôd, čo je o 116 prípadov viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.
Zomrelo pri nich 17 ľudí, čo je o sedem menej ako za prvé štyri mesiace 2003. Ťažké zranenia utrpelo 80 a ľahké 257 osôb. Celkovú spôsobenú škodu polícia odhaduje na bezmála 153 miliónov Sk.
Vinníkmi boli v drvivej väčšine prípadov šoféri motorových vozidiel, pričom asistenciu alkoholu polícia u nich zistila v 85 prípadoch, čo predstavuje štyri a polpercentný podiel na počte dopravných nehôd zavinených vodičmi. Neprimeranú rýchlosť ako najčastejšiu príčinu dopravných nehôd u vodičov motorových vozidiel v predchádzajúcom období vystriedal nesprávny spôsob jazdy. Porušenie základných povinností je druhou hlavnou príčinou, potom nasleduje neprimeraná rýchlosť jazdy.
Krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová informovala tiež o tom, že polícia eviduje čoraz vyššiu aroganciu vodičov áut na cestách v kraji. Čoraz viac vodičov nedáva znamenie pri odbočovaní, pri predchádzaní neberú ohľad na zákaz platný v inkriminovanom úseku. Mnohé autá sú za zhoršenej viditeľnosti neosvetlené. Slušnosť sa vytráca na križovatkách. Novým tzv. adrenalínovým športom sa stalo prechádzanie na červenú a spôsobom ako sa vyhnúť dlhému čakaniu na zelenú v rade je zaradiť sa do vedľajšieho prázdneho odbočovacieho jazdného pruhu a po rozsvietení pokračovať v priamom smere. mnohí nedbajú na zákaz používať mobilný telefón počas jazdy.

(jj)
 

Vyberte región